2021-10-04 13:02:28• hírek • Szatmár.ro

Modern szabadidős park jött létre Vetésben

Két év alatt körülbelül félmillió lejt fordított a vetési önkormányzat a helyi orvosi rendelő és az ahhoz tartozó udvar felújítására, ahol egy modern szabadidős park is helyet kapott. A beruházást kedden adják át.

 

Október 1-jén, pénteken megtörtént a technikai átvétele az orvosi rendelő zöld övezetében létrehozott szabadidős parknak, melyben gördeszkapálya és fitneszgépek várják a helybélieket. A beruházásról Ilyés Gyula polgármester beszélt szerkesztőségünknek.

Az elöljáró elmondta, a beruházás egy 40 000 euró értékű európai uniós projekt megnyerésével indult, mely révén gördeszkapálya-építésre nyílt lehetőség a községben. De mivel az orvosi rendelő udvara jóval nagyobb volt, mint amekkora helyet igényelt volna ez a beruházás, úgy döntöttek a teljes udvart fel fogják újítani.



„Ez az akció valójában menet közben nőtte ki magát, hiszen a GAL kistérségi társulás keretében nyert 40 000 euró messze nem lett volna elég a teljes beruházás véghezviteléhez, de mi szerettünk volna valami nagyobb volumenű beruházást megvalósítani ezen a területen, természetesen önerős forrásokból kipótolva mindezt.

De az elmúlt két évben nem csak az rendelő udvarát, hanem magát az orvosi rendelőt is pontra tettük: külső és belső felújításon esett át az épület, melynek orvosi, fogorvosi rendelők és patika is működik. Az elmúlt hónapokban pedig megtörtént az udvarrendezés is: a régi melléképületeket elbontottuk, a telket kipucoltuk, a pályázati finanszírozással vásárolt gördeszkapálya-elemeket és a fitneszgépeket felszereltük, illetve parkosítottunk, zöldítettünk is a területen. Mintegy két, két és fél év alatt közel félmillió lejt fordítottunk itt beruházásokra. Az orvosi rendelő átadása már korábban megtörtént, de az udvar és a szabadidős parkot kedden fogjuk felavatni” – fogalmazott Ilyés.



Hamarosan befejeződik az ivóvíz- és csatornahálózat bővítés is

A község polgármestere elmondta, befejezés előtt áll Óvári és Vetés falvak teljes ivóvíz- és csatornahálózatának kiépítése, amit még tavasszal kezdtek el. Ez a beruházás tulajdonképpen bővítése az évekkel ezelőtt befejezett, átadott és azóta is működő rendszernek, de mivel számos új utca épült a községben, szükség volt a beruházás folytatására. „Ebben a hónapban véget ér a kivitelezés, így ez a két település 100%-ban le lesz fedve a két szolgáltatás tekintetében. Ez volt az idei esztendő legjelentősebb és legértékesebb beruházása a községben” – tette hozzá a polgármester.

Készülnek az utcák modernizálására is

A kormány által nemrég elfogadott Anghel Saligny beruházási csomag finanszírozás által szeretné a vetési önkormányzat a vetési és óvári utcák modernizálását megvalósítani. Erre a beruházásra már a kiírások is megtörténtek, a polgármester szerint hamarosan a licit is véget ér. „Reméljük, hogy jól fog működni a finanszírozás, mert akkor a munka is jó ritmusban tud majd haladni. Amennyiben mégsem így lesz, önerőből kell majd modernizáljuk az utcáinkat, viszont az egy sokkal lassabb folyamat lenne; költségvetés szempontjából legalább 2 évre kell majd elosztani".

Ősszel kezdődik a decebali ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése

„Az Apaserv nagy megyei beruházása révén Decebal faluban ősszel kezdetét veszi az a 15 millió lejes beruházás, mely révén a település ivóvíz- és szennyvízhálózata fog kiépülni. Amint ez befejeződik szeretnénk hozzálátni az utcák modernizálásához, éppen ezért már a terveket is elkészítettük” – tette hozzá a községvezető.

Még idén befejeződik a gázhálózat kiépítése

Ilyés szerint, ha az időjárás engedi, még ebben az évben befejeződik a gázhálózat kiépítése a községben, és azokban az utcákba is sikerülni fog eljuttatni a szolgáltatást, ahová ez még nem ért el.

„Sikerült az elmúlt 3-4 évben jó eredményeket elérni e tekintetben, s bízunk benne, hogy 1-2 éven belül 100%-os lefedettségről beszélhetünk a földgáz kapcsán is. Talán a decebali utcák modernizálása nem lesz meg, de minden egyéb infrastruktúrával 2023 végére elkészülünk” – zárta a beszélgetést a polgármester.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: